Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

OSB'nin Veraset ve İntikal Vergisinden muaf olup olmaması hk.

Bu haberin fotoğrafı yok
Sayı: 
E-17192610-160[VİV-24-584]-43851 11.02.2025 Konu :
Tarih: 
11/02/2025

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Bursa Defterdarlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

E-17192610-160[VİV-24-584]-43851

11.02.2025

Konu

:

OSB’nin Veraset ve İntikal Vergisinden muaf olup olmaması

 

 

İlgi

:

../../…. tarihli özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, bölgeniz sınırları içerisinde faaliyet gösteren katılımcınız …… Ürün. Nak. Oto. Tar. Ürün. Üret. ve Paz. İhr. İth. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin  ………… plakalı N1 sınıfı kamyonet cinsi aracını ../../…. tarihinde kurumunuza bağışladığı belirtilerek yapılan bağış ile ilgili olarak Bölge Müdürlüğünüzün veraset ve intikal vergisinden muaf olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu; 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, “Mal” tabirinin, mülkiyete mevzu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen sair bütün hakları ve alacakları, (d) bendinde ise “İvazsız intikal” tabirinin, hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade edeceği; 5 inci maddesinde, veraset ve intikal vergisinin mükellefinin, veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden şahıs olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 3 üncü maddesinde;

– Amme idareleri, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden kurumlar vergisine tabi olmayanların,

– Yukarıda sayılanlar dışında kalan hükmi şahıslara ait olup, umumun istifadesi için ilim, araştırma, kültür, sanat, sıhhat, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi maksatlarla kurulan teşekküllerin

veraset ve intikal vergisinden muaf olduğu hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun “Tanımlar ve kısaltmalar” başlıklı 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde “Organize Sanayi Bölgesi (OSB)”nin, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla, sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dâhilinde gerekli ortak kullanım alanları, hizmet ve destek alanları ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve bu Kanun hükümlerine göre kurulan, planlanan ve işletilen, kaynak kullanımında verimliliği hedefleyen mal ve hizmet üretim bölgelerini ifade ettiği; “Muafiyet ve destekler” başlıklı 21 inci maddesinde ise OSB tüzel kişiliğinin, bu Kanunun uygulaması ile ilgili işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla, OSB Müdürlüğünüzün 7338 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde sayılan söz konusu kurum ve teşekküllerden olmaması ve OSB Müdürlüğünüze araç bağışlanmasının 4562 sayılı Kanunun uygulaması ile ilgili bir işlem olmaması nedeniyle, ilgide kayıtlı başvurunuza konu araç bağışına ilişkin olarak OSB Müdürlüğünüzün veraset ve intikal vergisinden muaf tutulması mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Devamını oku

https://www.gib.gov.tr/rss.xml ‘dan alıntı yapılmıştır.